Hvordan bygge en håndlaget gitar #2?

Jeg var så fornøyd med min første gitar som ble laget hos Joshino at jeg ønsket å få laget en gitar nummer to. Jeg har alltid vært fasinert av det estetiske og utseendemessige på gitarer, spesielt "flame-top" gitarer, dvs. gitarer som er laget av fortrinnsvis flammelønn, dvs. lønn med tydelige årringer som gir gitarkroppen et utpreget "flamme- mønster".

Også denne gangen tok vi utgangspunkt i en PRS-gitar, men denne gangen en "solid-body", dvs. en gitar der kroppen er laget av et helt stykke tre. Disse trestykkene med markante sjatteringer i trestrukturen er ikke enkelt å finne, og de koster vesentlig mer enn et stykke vanlig tre med en hel ren overflate. Etter litt leting fant Josinho et trestykke som han mente ville fungere for en flame-top.

Her er crewet i gang med å dele trestykket. Allerede har kan man se sjatteringene/ stripene i tre-strukturen som gir et flammefarget mønster.

Slik ser gitarkroppen ut etter at den har blitt kuttet, satt sammen og pusset. Her ser man ganske godt at gitaren er satt sammen på midten av to separate trestykker. Midtlinjen viser hvor den er sammenføyd.

Når de to delene settes sammen er det veldig viktig at mønsteret blir riktig, dvs at sjatteringene stemmer overens fra det originale trestykket.

Her er trestrukturen litt mer synlig. Merk "juletreet" som kommer frem, men som blir lite synlig når mekanikken monteres senere.

Via en spesiell staining-prosess får man frem mønsteret i treet. Josinho & Co hadde aldri forsøkt seg på en slik staining-prosess før, så jeg fant en del beskrivelser på nettet om hvordan man arbeidet med trestrukturen slik at mønsteret i treet blir mer tydelig.


Her er man i gang med staining- prosessen. Man benytter en spesiell blanding av olje og farge og "masserer" dette inn i treverket. På grunn av at årringene har ulik hardhetsgrad vil mønsteret bli mer tydelig ettersom fargen trekker inn ulik i treet på grunn av trestrukturens mye og harde felter.

Her bearbeides gitarkroppen og flamme-mønsteret starer å komme frem.

Man benytter grunnfargen som gitaren skal ende opp med. Man smører gitaren med olje/ farge-blandingen, lar det tørke og pusser ned med fint sandpapir. Denne prosessen gjentas 3-5 ganger. Det er viktig at ikke noe støv blir igjen etter hver omgang ettersom dette vil gi små merker (prikker) i den endelige lakken. Dette er en omstendelig prosess.

Klar til lakkering... Og flamme-mønsteret har blitt betydelig mer markant sammenlignet med når gitaren var trehvit på bildene over.

Lakk er kommet på, halsen er monstert og det er freset ut forsenkninger for nedfelte toneknapper.

Hodet ferdig lakkert.

Kroppen tørkes. Her ser man godt gitarens buede profiloverflate og nedfellingen av toneknappene.

Klar for montering av mekanikk. Som man ser av bildet under blir den mest markante trestrukturen skjult av gitarens bro og sadel. Dermed står man igjen med det tynne flammefargede mønsteret  spredt utover gitarens kropp.

Og ferdig gitar!