wpeB.jpg (14543
        bytes)         tilbake.gif (599 bytes)    meny.gif (592
         bytes)    nesteside.gif (616 bytes) 

EN FABEL FOR LÆRENDE MENNESKER

En gang for lenge siden bestemte dyrene seg for at de var nødt til å bli bedre på en rekke nødvendige egenskaper i skogen. Et råd bestående av bjørnen, grevlingen og beveren fikk i oppgave å komme opp med en løsning. De besluttet snart å starte en opplæring av skogens innbyggere, og ansatte pinnsvinet som lærer for de andre. Opplæringen var mangfoldig og besto i løping, klatring, svømming og flyving. For å lette selve administreringen og vurderingen skulle alle dyrene gjennom alle disiplinene.

Anda var meget dyktig i svømming. Faktisk langt flinkere enn pinnsvinet som var lærer. Men anda gjorde det bare sånn passelig i flyving, og var en elendig løper. Siden den løp så sakte bestemte rådet at den måtte være igjen etter kursdagens slutt for å trene mere løping. Da dette ikke hjalp fikk den beskjed om å droppe all videre svømmetrening og kun øve på løping. Dette pågikk til andas svømmeføtter var så såre at den kun oppnådde middels resultater i svømming også.

Ekornet oppnådde utmerkede resultater i klatring og var en dyktig flyver, helt inntil pinnsvinet ba ham starte på bakken i stedet for i tretoppen under flyvetimene. Dette gjorde snart ekornet kraftig frustrert. Ekornet utviklet en senebetennelse i føttene på grunn av overanstrengelse, og fikk til slutt elendige karakterer i både klarting og løping.

Ørnen var et problembarn og trengte individuell oppfølging og disiplin. I klatreøvelsene var han klart best, men insisterte på å bruke sin egen vei opp til tretoppen i stedet for å klatre opp via grenene som de andre. Under et mislykket forsøk på å klatre via grenene brakk den vingen, og ettersom ingen hadde tid til å se på bruddet grodde dette skjevt, og ørnen ble aldri riktig flyvedyktig igjen. Men det var jo ikke så rart sa de andre: han ville jo aldri høre skikkelig etter.

Kaninen var desidert best i løping, men var redd for vann og dermed en elendig svømmer. Etter at de andre dyrene hadde prøvd å overtale ham til å prøve å svømme uten å lykkes, besluttet rådet å kaste ham i vannet. Kaninen fikk et nervøst sammenbrudd, og måtte avslutte all opplæring og bli sittende hjemme.

Ved årets slutt var den gamle og skrøpelige reven den beste i klassen. Den svømte utmerket, kunne løpe, klatre og fly litt, og hadde den beste gjennomsnittlige vurderingen i samtlige av de fire øvelsene. (Mange hadde gjennom året trukket seg i overveldende frustrasjon). Reven ble under stor ståhei feiret som den store vinneren, og rådet konkluderte med et vellykket opplegg som neste år også skulle inneholde graving og hopping i den felles timeplanen.

Hva blir moralen her omkring læring?


wpeB.jpg (14543
        bytes)