FASIT TIL 3D-BILDER, VISUAL ILLUSIONS OG KAMUFLASJEBILDER

Noen mennesker ser veldig lett et tredimensjonalt bilde, en illusjon eller et kamuflasjebilde. Forskning viser at 10-15% av oss ikke klarer å se 3D-bilder. Andre kan stirre på det i lang tid og ikke klare å se hva det forestiller. Å se tredimensjonale bilder er en teknikk som blir lettere etterhvert som du lærer deg å la blikket flyte på riktig måte. Når du først har klart å se noen bilder blir det utvilsommt mye lettere etterhvert. Slik er det også med visual illusions og kamuflasjebilder. Når du først har "sett"  hva de forestiller, blir det enkelt neste gang.

Det viktige er at en ikke fremstiller noen som dumme eller mindre begavede fordi de ikke klarer å se hva slike bilder forestiller. Synssansen vår fungerer på ulik måte, og mange mennesker har enkelt og greit problemer med å se denne type bilder. Unngå derfor kommentarer av typen "Åååååååå.....ser du virkelig ikke hva det forestiller? Det er da så enkelt!". Det er frustrerende for den som ikke klarer å oppdage et slikt bilde, og enda mer frustrerende blir det når noen som har "sett det" setter press på en.

Ønsker du å vite mer om hva som skjer og hvordan du skal se et 3D-bilde kan du trykke her.

Her er fasiten på bildene, men ikke gi deg for lett. Selv løste jeg alle bildene før jeg la dem ut. Men jeg skal ærlig innrømme at jeg brukte lang tid på "se" noen av dem.

3D-BILDENE

3D-bilde 1: 3 ringer som er knyttet sammen inn i hverandre.

3D-bilde 2: Dette er ikke et "riktig" 3D-bilde ettersom det er lett å se hva det er (et akvarium). I riktig 3D-fokus vil det imidlertid se ut som om fiskene svømmer på ulik avstand fra deg inne i skjermen.

3D bilde 3: En fugl.

3D bilde 4: Et krater (vulkan).

3D bilde 5: En løve.

3D bilde 6: Grupper av nonstop svever over selve bakgrunnsbildet.

3D bilde 7: En propell.

3D bilde 8: To rådyr og et tre.

3D bilde 9: Planeten Saturn.

3D bilde 10: En spiral kommer ut fra senter av bildet.

 

VISUAL ILLUSIONS

Illusion 1: Bildet er en gammel reklameplakat fra USA. De fleste ser ved første øyekast en ung dame som ser bort fra bildet, men det er også en gammel dame i samme bilde. Den unga kvinnens halsbånd er den gamle damens munn, den unges øre er den gamles øye, den unges hakeparti er den gamles nese osv.

Illusion 2: Det er 3 fjes i bildet. Et fjes stirrer rett forover, mens lysestaken deler dette ansiktet i to slik at det på hver side av lysestaken også er et ansikt sett fra siden med ett øye som ser inn mot midten av bildet.

Illusion 3: Dette bildet forestiller en hare som ser mot høyre, og en and som ser mot venstre. Andas nebb og harens ører er det samme på bildet.

Illusion 4: De fleste ser her en indianerstatue, men det er også en eskimo sett bakfra som ser inn i en hule.

Illusion 5: Ved første blikk ser en her to nesten like tegninger, men ved nærmere studering er det en hånd som holder et papir med et bilde av en danserinne.

Illusion 6: Bildet viser Leonardo Da Vinci som maler et bilde av en rytter på hest. Ved nærmere ettersyn utgjør den samme rytteren også Leonardos øye, nese, skjegg og munn.

Illusion 7: Dette er min personlig favoritt. Svært få ser hva denne tegningen er i løpet av kort tid. De fleste ser bildet av en gammel mann. Men det er også et bilde av to unge som kysser hverandre under en portal av løv. Den gamle mannens øyne er de unges hår. Den gamles munn er guttens hånd som han holder om piken med. Den gamles skjegg er guttens kappe og jentas kjole. Den gamles venstre øyenbryn er guttens hatt. Den gamles nese er jentas ansikt.

Illusion 8: Teksten her er: Seeing illusion mail box.

Illusion 9: Dette er samme illusjon som nummer 1.

Illusion 10: Dette er samme illusjon som nummer 1 (ung gammel dame) bare at den er speilvendt mot høyre og forestiller en ung comboy som ser bort og en gammel mann.

Illusion 11: Her ser en to profiler i skyggen av av vasens ytterkant. (De ser inn mot midten av bildet). Det blir påstått at vasen var en bryllupsgave til Prinsesse Anne og Prins Philip, og profilene har uten tvil en klar likhet.

Illusion 12: Her er det 6 profiler i skyggen av vasenes ytterkant på lik linje med punkt 11.

 

KAMUFLASJEBILDER

Kamuflasje 1: Dette er det bildet folk flest erfaringsmessig har vanskeligst for å se. (Noen klarer aldri å se det, samme hvor mye det blir pekt og forklart). Bildet forestiller en mannsperson. Noen mener det er Jesus, andre Che Guevara. Mannen kikker rett frem på bildet, og pannen hans kuttes av øvre billedkant. Midt på bildets øvre del ser man et ansikt med skjegg og hår som ligger i skygge slik at kun øyehuler, kinnben, nese og litt av hakepartiet vises (som hvite felter). Klærne på mannens bryst er stort sett det hvite partiet i nedre kant på midten av bildet, mens høyre skulder og overarm stort sett  er sort. Bildet er kuttet i nedrekant ved mannens midje.

Kamuflasje 2: Dette er et sort-hvitt fotografi av en hund (dalmatiner?) som går og lukter ned på en nesten snedekket plen.

Kamuflasje 3: Dette er en ku. Venstre del av bildet er ører, øyne og mule. Den står sidelengs og bøyer hodet mot venstre, slik at høyre del av bildet er kuas kropp.

Kamuflasje 4: Dette er skyggebildet at halvprofilen av et dameansikt. Den enslige prikken ute til høyre er det ene øyet, mens selve saksofonmannen er damens hår og ansiktsprofil i skygge.

 

HVORDAN SE ET 3D-BILDE?

Noen kan ikke se 3D-bilder

For å kunne se 3D-bilder kreves at øynene dine arbeider sammen som et team. Mennesker som ser på kun et øye eller har ulike synsdefekter som setter ned evnen til å se i "stereo" vil ha vansker med å se et 3D-bilde. Omkring 10-15% av befolkningen har av ulike årsaker vansker med "stereosyn". Det kan være vanskelig for mange å avgjøre hvorvidt du har "stereosyn", ettersom hvis du aldri har hatt det vet du heller ikke hva det er. Men!!!! Hvis du ikke klarer å se 3D-bildene på denne siden, er dette IKKE det samme som du mangler "stereosyn"! Noen eksempler på yrker som er sterkt avhengige av "stereosyn": Bilførere, flygeledere, tennisspillere, arkitekter osv. Eksempler på aktiviteter som krever det samme er eksempelvis å ta i mot en fotballpasning, parkere en bil, tre i en nål, rekke frem hånden og håndhilse mm.

 

Hva er 3D-syn ?

3d-info3.jpg (16518
        bytes)Vi har to øyne ved siden av hverandre som gjør  det mulig for oss å se det samme fra litt ulik vinkel. Øynene oppfatter mye av det samme, men hvert enkelt øye plukker samtidig opp en del visuell informasjon som det andre øyet ikke oppfatter. (Mange dyr har ikke denne muligheten. Plasseringen av øynene gjør at de gir dem to helt forskjellige synsinntrykk). Hvert enkelt øye tar inn visuell informasjon via to seperate bilder som sendes til hjernen for behandling. I bakre del av hjernen blir disse to synsinntrykkene satt sammen til et bilde på bakgrunn av likheter og ulikheter i de to bildene. De små ulikhetene blir sammensatt til å utgjøre en stor forskjell i det endelige bildet. Det kombinerte bildet er altså mer enn summen av de to bildene fra hvert enkelt øye. (Se bilde). Det utgjør et stereobilde og danner grunnlaget for vår spatiale evne/ intelligens.

Denne evnen hos mennesker har sannsynligvis utviklet seg gjennom evolusjonsprosessen som en nødvendighet for overlevelse. Vi trengte å se hvor objekter var i forhold til kroppen vår med mye større presisjon, spesielt når objektet beveget seg mot eller fra oss i en dybdedimensjon.

Er det å se på 3D-bilder skadelig eller å anbefale rent helsemessig? Eksperter er enige om at på samme måte som musklene i kroppen har godt av å trene har også øyemusklene godt av dette. Å se på 3D-bilder gjør at du må slappe av i øyemuskulaturen og se på ting som du ser dem på distanse. I seg selv er dette en god øvelse for øyemusklene. Spesielt hvis du arbeider med ting i nær avstand til øynene gjør slike 3D-øvelser godt. Det kan løse opp trette og stressede øyemuskler.

 

Hvordan se 3D-bilder?

Det er flere mulige måter å se et 3D-bilde på. La oss først ta utgangspunkt i hvordan du ser på 3D-bildet når det dukker opp på skjermen:

3d-info4.gif (3819
        bytes)

Ved hjelp av denne fokuseringen ser du ingen mulighet for å se et 3D-bilde. Du må fokusere på en helt annen måte:

3d-info5.gif (4400
        bytes)

Paralell-syn-metoden: Her går synslinjene fra hvert enkelt øye parallellt mot et punkt som ligger et stykke bak selve bildet. (Du tenker deg at du fokuserer på et bilde som ligger bakenfor bildet du ser på).  Ved paralellt syn slapper musklene på innsiden av øyet av, samtidig som de strekker seg ut.

En teknikk som kan hjelpe deg ved paralell-syn er å sitte med nesen nesten "inne i skjermen". Bildet blir slørete, og du trekker deg langsommt vekk fra skjermen samtidig som du holder denne slørete fokuseringen med øynene. 3D-bildet vil da gradvis dukke opp når du nærmer deg en bestemt avstand fra skjermen. NB! Husk at du ikke skal se på selve skjermen, men gjennom skjermen. Har du 3D-bildet på papir er det enklere: Du holder det rett foran nesen, og beveger bildet langsomt bort fra øynene til 3D-bildet dukker opp.

En annen metode er refleksjons-metoden. Her fokuserer du på fargene som reflekteres i bildet uten å se på selve bildet. La blikket flyte ut. Så lar du bare blikket flyte og lar hjernen få tid til å organsiere den visuelle informasjonen den mottar fra øynene. Det vil ofte gå noe tid før hjernen klarer å organisere informasjonen slik at du klarer å se 3D-bildet. Når bildet dukker opp, slapper du bare av og nyter synet.

3d-info6.gif (4395
        bytes)

Kryss-syn-metoden: Her går synslinjene i kryss foran selve bildet. (Du tenke deg at du fokuserer på et bilde som ligger foran bildet du ser på). Ved kryssyn spennes øyemusklene, og trekker seg sammen.

En metode som hjelper deg med dette er å plassere pekefingeren din omkring 15 centimeter foran øynene dine, mellom bildet og øynene. Fokuser på pekefingeren, og før den rolig mot skjermen. Hold fokusen på toppen av pekefingeren! I en bestemt avstand fra skjermen vil 3D-bildet begynne og dukke opp, og da gjelder det og ikke miste fingertuppen av fokus. Prøv og se om du kan se bildet og fingertuppen samtidig, før fingeren litt frem og tilbake, og når du ser 3D-bildet senker du rolig fingeren, og lar hjernen få tid til å organisere synsinntrykket og gjøre bildet skarpt..

 

tilbake.gif
                (599 bytes)

opp.gif (1348
                  bytes)